Şu anda bir konu, diğer hiçbir konuya benzemeden hepsinin üzerinde egemenlik kurmuş durumda : COVID – 19, yani Corona Virüs. Alışveriş merkezleri, sinemalar ve insanların toplanabileceği diğer yerler gibi ofisler, okullar kapalı. Hafta sonlarını evde geçiriyoruz. Peki , Corona’dan etkilenen E-ticaret firmaları nasıl hayatta kalabilir?
Salgın ve salgının getirdiği korku, küresel ekonomide belirsizliğe ve fark edilebilir, önemli sonuçlara yol açar. Bu makalede, corona virüsünün çevrimiçi ticarette ne gibi sonuçlar yaratabileceğini inceleyeceğiz. Ayrıca, dropshipping modeliyle çalışan firmaların neden daha fazla etkileneceğini, bu pandemide hangi önlemleri alması gerektiğini tartışacağız.
Tedarik zinciri ve lojistik tehtid altında
Küçük veya büyük tüm firmalar, fabrikaların kapatılmasının etkisiyle mal tedariğinde ve lojistiğinde sıkıntılarla karşı karşıya gelecekler. Büyük firmalar nakit birikimleriyle hızla farklı tedarikçiler ve kaynaklar bulacaklar fakat orta ölçekli firmalar, ürünlerinin Çin’deki üreticilerden ufacık bir “fermuar” ‘ı bulamadıkları için güçlerini kaybedecekler.
Özel risk : Dropshipping
Temel ticareti dropshipping olan firmalar tedarik zinciri ve lojistik problemlerden en çok etkilenecek firmalardır.
- Bir dropshipper olarak, üretim darboğazlarında acil başvurabileceğiniz bir yedek deponuz yok. Eğer üreticiniz Çin’de ve işe devam etmiyorsa, büyük olasılıkla mallarınızın satışı derhal durur. Ayrıca, ilgili lojistik desteği sağlayamadan, mallarınızı hızlı bir şekilde göndermeniz mümkün değil.
- Ticaret yolunuz sadece üreticinize bağlı değil. Lokal ve global nakliyat yapan firmalarınız Corona yüzünden çalışmayı durdurmuş olabilir. Bu durumdan tabii ki bir depoya sahip firmalar da etkilenecek fakat sizi daha doğrudan etkiliyor.
Halihazırdan bir dropshipping firmanız varsa, bir sonraki bölümdeki ipuçlarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
E-ticarette fırtınayı karşılamak – Şimdi ne yapmanız gerekir?
E-ticaretteki zorluklar kaçınılmaz. Ama Yapabileceğiniz bir takım değişiklikler olabilir.
- Üreticilerinizle iletişime geçin.
Özellikle kriz zamanlarında iletişim çok önemlidir. Bu nedenle en önemli tedarikçilerinizle hemen iletişime geçin ve işlerin nasıl gittiğini sorun. Mümkünse kişisel bir görüşme yapmanızı tavsiye ederiz. Biraz uğraşarak tedarikçinizin tarafında irtibat kurmanız gereken önemli kişiye ulaşın ve onlarla sohbet edin. Size fikir verecektir.
- Satışlarınızı duruma adapte edin
Bu sıkıntıların devam etmesi durumunda, talep fazlası oluşacaktır. Mal çeşitliliğinden daha fazla talep olduğu zaman da, reklamlarınızı kısabilir / fiyatlarınızı yükseltebilir / indirimleri azaltabilirsiniz. Siparişlerini tamamlayamadığınız çok sayıda müşteriden ziyade, az sayıda ürünü sağlam bi şekilde teslim edebilirsiniz.
- Alternatif tedarikçileri arayın
Her ne kadar E-ticaret yapanlar için Çin çok önemli bir tedarikçi olsa da, başka ülkelerden de ürünlerinizi bulabilirsiniz. Mesela Hindistan. Çin kadar uygun fiyatlar vermese de, nakliye mesafesi daha kısa ve henüz Corona’dan Çin kadar etkilenmemiş durumda. Bu nedenle, marjlarda bir düşme olsa da, doğru dağıtım kanallarını zamanında arayın.
- Ana iş faaliyetinize odaklaının.
İşler sarpa sardığında ve tedarikçileriniz üretmeyi durdurduğunda, en önemli olana odaklanarak başlayın;: size en çok para kazandıran ürünler. Şüphe duyduğunuzda, en çok satan ürünlerinize özen gösterin – çünkü krizler her zaman büyüme fırsatıdır.
5. Müşterilerinizle doğrudan iletişim kurun
Bu zor zamanlarda dürüstçe iletişim kurmak önemlidir. Gelecekte teslimat sorunlarının ortaya çıkabileceğini ön görüyorsanız müşterilerinizi zamanında bilgilendirin. Kullanabileceğiniz tüm kanalları, yani web sitenizi, e-postalarınızı ve sosyal mecralardaki varlığınızı kullanın.
Eğer siparişlerde teslimat sorunları yaşıyorsanız, cömert olmanızı öneririz: Zamanın zorluklarından dolayı müşterinizden özür dileyin ve onları beklettiğiniz için indirim çekleri vb. Hediye edin. Böylece hem müşterinizin gönlünü kazanmış olur, hem de gelecekte o müşterinizin tekrar satın alması adına bir yol açmış olursunuz.
Ve tabii ki, ödemelerinizi İmzaPos Sanal Pos Hizmetleri üzerinden yapın. Güvenilir, hızlı ve pratik diye bir link attım 🙂
6. Stoktaki malları sipariş edin.
Ne yazık ki, bu ipucu dropshipperlar için değil. Daha çok bir depo kullan firmalar için: Hemen şimdi ürün siparişlerini verin. Corona’nın tedarik zincirinizi ne zaman, ne şiddette etkileyeceğini bilmiyoruz. Bu nedenle, herhangi bir darboğaza hazırlıklı olmak için stokları dolu bir depoya sahip olmak akla yatkındır. Kalıcı eşyalar için pazar yerleri gibi alternatif kanallar kullanın. Akıllı tüccarlar fırtına başlamadan önce hazırlanırlar ki savaşı en az hasarla atlatsınlar.
E-ticaret yapanlar için risk gerçek ama yönetilebilir.
Ortaya çıkmasından bu yana, COVID – 19, küçük boyutundan bağımsız dünya çapında çok büyük etki yarattı. E-ticaret yapanların tedarik zincirlerinin kıtalar arasında uzandığı bir dönemde, online ticaret firmaları, salgının yayılmasının etkilerini hissediyor.
İşler daha da zorlaşabilir. Bu tip durumlarda sizi diğer firmalardan ayıran özellikleriniz ortaya çıkmalıdır: Yaratıcılık, esneklik ve değişime uyum sağlama yeteneği.
İmzaPOS’un kendi E-ticaret sistemi olan iSoftShop kullanarak iş yapmak istiyorsanız buradan başvurunuzu yapabilirsiniz.